WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Sedmé nebe není jen pro mladé

Milostný příběh dvou důchodců
Olga Pavlova

„A víš, jak se milují osmdesátníci?“ ptá se šestasedmdesátiletý Werner své milenky Inge… „A kolik ti vůbec je?“ ptá se Inge. „76.“ „No, tak se teda máme na co těšit!“


Snímek Sedmé nebe německého režiséra Andreasa Dresena ruší tabu klasických filmů o lásce a milování, možná proto se stal jedním z vítězů canneské sekce Un Certain Regard. Pro běžného diváka není obvyklé sledovat vášnivé scény se seniory v hlavní roli. Ale možná i v tom spočívá krása tohoto filmu, který nezobrazuje důchodce jako tvory, kteří ztratili chuť k životu, naopak, jsou naplněni touhou po lásce, změnách, nových zážitcích a často i sexu a není mezi nimi a mladými lidmi rozdílu, jedině se liší v počtu vrásek na čele.

Pravděpodobně by se scénář a zároveň i film zdál nezajímavým, kdyby hlavními hrdiny byli lidi ve věku 25 až 35 let. Vdanou ženu už přestává přitahovat její manžel, i přes výčitky svědomí se s ním rozejde, nastěhuje se ke své nové lásce a bývalý manžel nato spáchá sebevraždu. Mohl by to být tragický příběh béčkového amerického filmu.

Andreas Dresen však milostný příběh natáčí jinak, s obrovským důrazem na detaily. Zajímá se o vnitřní život Inge (Ursula Wernerová), která se zcela nečekaně, i pro sebe samu, zamiluje do Karla (Horst Westphal). Inge předtím žije v panelovém domě, tak dobře známém nám všem, s věrným, ale strašně nudným manželem Wernerem (Horst Rehberg), má už dospělou dceru, která má také děti, a zdá se, že nic nového a nečekaného v jejím životě nebude, zbývá jedině v klidu čekat na smrt. Ale v ten okamžik její život teprve začíná.

Film Sedmé nebe je hodně působivý, smutně a vesele zároveň otevírá téma lásky v pokročilejším věku. Tento snímek je něčím více než milostným příběhem anebo trojúhelníkem mezi Inge, Wernerem a Karlem. Je to příběh, který připomíná, že vztahy jsou složité a bolestivé bez ohledu na věk.

Česká premiéra filmu proběhla 4. října za účasti herečky Ursuly Wernerové, představitelky hlavní ženské role, v rámci festivalu Der Film, do kin snímek vstoupil 9. října.

Olga Pavlova

Sedmé nebe (Německo, 2008, 98 min)

Režie: Andreas Dresen

Hrají Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal, Steffi Kühnert

Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 1 (33), 24. 11. 2008.

(5. 11. 2008, 12:00, přidal uživatel olga.pavlova)

Debata k článku

anonymní uživatel, 5 . 11 . 2010, 10:27
Vynikající film! Jen je škoda, že předchozí pisatelé vůbec nepochopili o čem film vypovídal!

ble
anonymní uživatel, 5 . 11 . 2010, 9:08
Hlavní hrdinka mě byla nesympatická, scény nechutné (ve vaně). Opustit manžela po 3O letech a vyměnit ho za chlapa, který se na krejčovské zkoušce svlíká donaha, no nevím...

pičo
anonymní uživatel, 11 . 12 . 2008, 3:57
no dobré to je pičo jako............


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek