WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Události redakcí zaznamenané

Redakce LitENek

Mezinárodní festival koncertního melodramu

V těchto dnech (5. 10. – 3. 12. 2007) probíhá v Praze i v prostorách mimopražských již desátý, jubilejní ročník Mezinárodního festivalu koncertního melodramu, jehož pořadatelem je Společnost Zdeňka Fibicha. Festival, v jehož rámci mohou diváci zhlédnout sedm večerních koncertů, byl zahájen v Pálffyho paláci performancí tematicky věnovanou české komorní tvorbě (vystoupila např. Hana Maciuchová, Dalimil Klapka). Další večery svým zaměřením poukázaly na zahraniční tradici melodramu, světovou tvorbu 20. století (na recitaci se podílela např. Bára Štěpánová, Yvetta Blanarovičová) a v nejbližší době se posluchač může těšit na nová česká díla (herecky je ztvární Soňa Červená, Pavel Trávníček). V závěrečném týdnu festival vyvrcholí na Žofíně představením orchestrálních melodramů (v podání Carmen Mayerové, Dalimila Klapky a Petra Kostky spolu s Plzeňskou filharmonií).

Součástí celé akce je Mezinárodní soutěž Zdeňka Fibicha v interpretaci melodramů (situovaná do prostor Galerie HAMU), která skýtá mladým umělcům příležitost prakticky se seznámit s hudebně–literárním útvarem melodramu a možnost dalšího rozvíjení tímto směrem.

Festival si klade za cíl obnovit a rozvíjet tradici koncertního melodramu u nás a přiblížit tento poněkud neobvyklý žánr spojení slova a hudby současnému posluchači. Dramaturgie se jako každoročně ujali muzikologové Věra Šustíková a Lubomír Poživil.

(vma)

Knižní veletrh překvapil svou návštěvností

O víkendu 5. a 6. října proběhl v Havlíčkově Brodě 17. ročník Podzimního knižního veletrhu, kde se přes 180 vystavovatelů prezentovalo nečekaně vysokému počtu návštěvníků. Přibližně 13 000 milovníků knih se účastnilo bohatého dvoudenního programu, jehož součástí byla tradiční nakladatelská soutěž o nejkrásnější knihy, řada autorských čtení a besed se známými českými spisovateli Ivanem Klímou, Ludvíkem Vaculíkem, Michalem Vieweghem a dalšími. Nechyběla ani prezentace zahraničních autorů, tentokrát Maďarů Pála Závady a Szilárda Borbélyho, křest knihy Jiřího Stránského Stařec a smrt a vernisáž výstav o Janu Zrzavém. Na příští ročník festivalu se mohou návštěvníci těšit 10. a 11. října 2008.

(ina)

Vivat dokument!

Po desetileté tradici se opět uskutečnil ve dnech 23. - 28. 10. 2007 Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Jako každoročně zde Institut dokumentárních filmů pořádal East European forum, což je největší setkání východoevropských dokumentaristů s producenty z velkých evropských televizí. Kromě předávání cen v klasických kategoriích (Dobré dílo, Česká radost, Mezi moři) se mohli diváci zúčastnit i odevzdávání Ceny diváků a Ceny za přínos světové kinematografii.

(sel)

Jiný kraj, jiný film

Ve dnech 11. 10. - 14. 10. se mohli diváci kulturně obohatit na festivalu indického filmu Bollywood Film Festival, který si pod patronát vzalo kino Světozor. Promítací maraton (21 snímků!) vyvrcholil v neděli dramatem Panzania. Již nyní se můžeme těšit na příští rok.

(sel)

Les Ballets de Monte-Carlo poprvé přijede do Prahy!

Monacký baletní soubor založený r. 1985, v současnosti jeden z nejslavnějších na světě, se poprvé představí českému diváku v historické budově Národního divadla. Ve dnech 17. 11. 2007 v 19.00 a 18. 11. 2007 v 14.00 a 19.00 uvede balet Romeo a Julie v moderním provedení svého uměleckého šéfa J. Ch. Maillota, se současnými kostýmy a zvláštním osvětlením.

Soubor svou tradicí navazuje na výjimečný Ballets Russes, který zahájil uměleckou činnost počátkem 20. stol. a spolupracoval mj. s Jeanem Cocteauem, Ericem Satiem a Pablem Picassem. Nynější soubor hledá další možnosti a proměny klasického baletu a dává prostor i zcela novým choreografiím významných tvůrců jako jsou mimo Maillota též Karole Armitage, George Balanchine, Lucinda Childs, Nacho Duato, Willliam Forsythe, Jiří Kylián, John Neumeier, Twyla Sharp ad.

(haj)

Znovuobjevujme Prahu očima malířů

Muzeum hl. m. Prahy zve zájemce na výstavu obrazů „Zapomenuté obrazy - Praha 19. století“ s motivy Prahy zapomenutých malířů, kterou pořádá ve dnech 17. 10. 2007 – 27. 1. 2008. Ta zachycuje proměnu kdysi provinciálního hlavního města Českého království v moderní průmyslové velkoměsto během 19. a počátku 20. století. Návštěvníci spatří více než sto sedmdesát obrazů méně známých domácích malířů (např. B. Anděl, J. Blumauer, S. E. z Friedbergu-Mírohorský, E. Herold, F. Chalupa, R. Keller, A. Kirnig, V. Kroupa, F. Lepié, V. Markovský, V. Ströminger, A. G. Schulz, M. Tejček, H. Ullik, M. Wehli), nebo i cizinců, kteří v Praze po určitou dobu pobývali. Autor výstavy Zdeněk Míka připravil k této příležitosti stejnojmennou publikaci (vychází v nakladatelství Paseka). Výstava navazuje na loni úspěšnou „Zmizelou Prahu Jana Minaříka.“

(haj)

Slovanský dům plný reklamožroutů

Ve dnech 23. a 24. listopadu 2007 se v pražském Slovanském domě uskuteční „světová show“ Noc reklamožroutů. Jedná se o přehlídku starších i novějších reklamních spotů z celého světa, které budou v průběhu šesti hodin promítány ve všech sálech multikina. Show bude doprovázena hudebním a tanečním programem, diváci budou mít možnost zhlédnout i výstavu o vzniku reklamy.

(kh)

Po práci zábava...

V podvečer 22. 10. se v kulturním centru Kaštan konala akce tohoto názvu. Agentura APPN, která se snaží zlepšit možnosti Neslyšících na pracovním trhu, odměnila své klienty a příznivce programem, který byl zážitkem pro slyšící i Neslyšící. Promítal se film Radima Špačka "Ve svém bytě bydlím sám" s Karlem Rodenem a Neslyšícími Lenkou Wiesnerovou a Tomášem Wirthem. Bonbonkem pro Neslyšící se stalo vyprávění Srdce nebo peníze, které nebylo tlumočeno do češtiny. Vrchol programu představovalo vystoupení skupiny Traband, při kterém byla polovina písní tlumočena do znakového jazyka, doprovod druhé části písní tvořily klipy s titulky.

(mar)

Státní cena za literaturu a za překladatelské dílo pro rok 2007

Dne 25. října proběhlo slavnostní udílení Státních cen za literaturu a překladatelské dílo pro rok 2007. Státní cenu za překladatelské dílo získal Antonín Přidal. Porota ocenila jeho dosavadní činnosti v oblasti překladů literárních děl. Antonín Přidal překládá především ze španělštiny (např. J. Ruiz, F. G. Lorka) a angličtiny (E. Lear, D. Lodge). Státní cenu za literaturu obdržel Milan Kundera za „1. domácí vydání románu Nesnesitelná lehkost bytí s přihlédnutím k dosavadní prozaistické a esejistické tvorbě.“ Cenu za něj převzal Jiří Srstka, ředitel agentury Dilia.

(mar)

Poznejte street art

V Galerii Školská 28 na Praze 1 probíhá od 6. do 27. listopadu výstava Street Art Praha. Výstava je pořádána u příležitosti vydání první česky psané monografie o umění ulice, street artu, která nese stejný název jako výstava. K vidění jsou stickers a stencils předních českých umělců tohoto směru - Pasty, Pointa, Zippera a dalších.

(mad)

(8. 10. 2007, 12:00, přidal uživatel helena.sellnerova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek