WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Bestie na diváky

Když je žena přesvědčena o své schopnosti být bestií, nedopadne dobře.
Šárka Vlasáková

Bestiář, nový film režisérky Ireny Pavláskové, měl premiéru 19. dubna. Pavlásková se vrací na scénu po několikaleté odmlce, a tudíž mohla u svých diváků vzbuzovat velká očekávání. Reakce a názory na Bestiář jsou rozporuplné, můj nebude výjimkou.


Film, který se deklaruje jako romantická komedie, natočila Pavlásková na motivy stejnojmenné knihy spisovatelky Báry Nesvadbové. Popisuje příběh atraktivní studentky Karolíny, která se zamiluje do staršího, bohatého a tajemného Alexe, jenž se bojí vážného vztahu a několikrát ji opustí, aby se k ní posléze opět vrátil; nakonec opustí ona jeho. Toť ve zkratce důležitá fakta příběhu. Oběma dámám (na scénáři spolupracovala Pavlásková s Nesvadbovou) se podařilo dobře vykreslit charakter Alexe. Muže trpícího přísnou katolickou výchovou provází celým životem láska starší ženy Patricie, jež ho uvedla do sexuálního života a nadále mu byla partnerkou. Autorky nám zde nabízejí muže, jehož charakter můžeme označit za jistým způsobem úchylný a zvrácený. O Karolíně se dozvídáme méně, jelikož o sobě moc nevypráví. Uděláme si přesto představu: naivní zamilovaná dívka, která je přesvědčena, že se dokáže stát bestií a vrátit tak mužům, co jim patří. Je postavičkou, která se vrhne do milostného dobrodružství s několika muži, divák ale musí mít pocit, že si oni hrají s ní, ne ona s nimi, jak si plánovala. Navíc je vskutku neuvěřitelně pracovně vytížená. Mimo studium pracuje v redakci módního časopisu a ve firmách přednáší o nonverbální komunikaci. Učí byznysmeny, jak mají užívat řeč těla, sama je v krizových situacích ukázkou ustrašené holčičky.

Ostatní mužské postavy jsou víceméně epizodické. Petr Vondráček a Miroslav Etzler jsou na scéně sotva pět minut, Tomáš Matonoha možná deset a Marek Vašut si musel vystačit se slabou čtvrhodinkou. Tento čas ale dokázal naplno využít a pobavit diváky snad primitivním, zato účinkujícím humorem. V momentech, kdy je na scéně, se divák popadá za břicho. O těchto komických postavách se však nic nedozvíme. Film nenabízí žádný průhled do jejich psychiky ani do jejich jednání. Což by nevadilo, kdyby to tak ostře nekontrastovalo se ztvárněním postavy Alexe. Více než polovinu filmu je divák vtahován do různě se vyvíjejícího patologického vztahu Alexe s Karolínou. Pak to vypadá, jako by autorky chtěly dohonit ztracený čas: za krátkou dobu předvedou plejádu milenců. Přitom každá z postav zastupuje velmi charakteristický typ muže a je škoda, že se jim autorky více nevěnovaly.

Největší mínus Bestiáře tkví v tom, že se pokusil o plno věcí, ale do konce nedotáhl nic. Psychologické prokreslení Alexe dává námět k samotnému filmu s touto tematikou. Rozvinutí jeho postavy zabírá ve filmu značnou část a vyjde na prázdno. Karikaturní postavičky Karolíniných mužů zase podněcují k natočení frašky, kde by autorka mohla uplatnit i situační komiku, jež filmu téměř chybí. Z příběhu Karolíny by se pak krásně dal natočit nekonečný televizní seriál. Bezesporu by zapadl do kvanta seriálů, které se v poslední době na české televizní scéně vyrojily. Nebo by se daly vyzvednout feministické aspekty jejího jednání. Cokoli. Tyto všechny náznaky se ale dohromady ve filmu dost tlučou, až se ve výsledku anulují.

Kameru a střih měli v rukou několika Lvy ocenění odborníci. Kamera v podání F.A. Brabce film prozářila. Po této stránce je komedie propracovaná dobře. Střihač Alois Fišárek rovněž odvedl dobrou práci. Z technických záležitostí nelze opomenout dabing hlavní představitelky Danici Jurčové. Postsynchrony se prostě jaksi nevydařily. Kostýmy byly přirozené, divák se měl na co dívat. Mužská část publika rozhodně ocení spodní prádlo hlavní představitelky, která v několika možných i nemožných situacích shodila svrchní oděv.

Film je komedií a nejednou se u něj zasmějete, není ale rozhodně filmem, o němž byste nějak zásadně přemýšleli. Vzpomínka na něj vás opustí brzy po shlédnutí. Není v něm nic zásadního, co by se vrylo do paměti divákům. Je to prostě jeden z filmů, který kvantitativně rozšíří fond naší kinematografie, kvalitativně ovšem zapadne do šedi.

romantická komedie, premiéra: 19.4.2007

délka: 100 minut

režie: Irena Pavlásková

kamera: F.A. Brabec

střih: Alois Fišárek

hudba: Jiří Chlumecký

kostýmy: Jaroslava Becharová

Hrají: Danica Jurčová, Karel Roden, Marek Vašut, Tomáš Matonoha, Miroslav Etzler, Kryštov Hrádek, Petr Vondráček a další.

Šárka Vlasáková

(10. 5. 2007, 12:00, přidal uživatel sarka.vlasakova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek